© Escargots De Flanders

Ingrediënten

  • 24 escargots in bouillon van Escargots Des Flandres

  • 15 g bakboter

  • 2 dl light room

  • 1 sjalot

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 dl witte wijn

  • 1 eetlepel pijnboompitten

  • 50 g ontpitte zwarte olijven

  • peper en zout

  • gehakte peterselie

Bereidingswijze
  1. Hak de sjalot fijn en bak die in de bakboter

  2. Voeg de tomatenpuree toe, laat even bakken en blus met de witte wijn

  3. Laat alles inkoken en voeg de light room toe

  4. Voeg de escargots, de pijnboompitten en de zwarte olijven toe

  5. Laat enkele minuten sudderen tot de gewenste dikte

  6. Kruid met peper en zout en versier met peterselie

Tip: Platte peterselie leent zich perfect tot versieren.

Ingrediënten

  • 36 escargots in bouillon van Escargots Des Flandres

  • 18 kleine aardappelen

  • 4 zilveruitjes

  • 150 gram camembert (bij voorkeur met sterke smaak)

  • 20 cl vloeibare room

  • Zout en versgemalen peper

Bereidingswijze
  1. Stoom de aardappelen in de schil gedurende 20 à 25 min. Laat rusten.

  2. Was en snipper de uitjes.

  3. Verwijder de korst van de camembert en snij in kleine blokjes.

  4. Breng de room aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de blokjes kaas toe. Doe de pan af en laat 10 min rusten. Giet het mengsel over in de mixer. Mix voorzichtig en doe alles daarna opnieuw in de pan.

  5. Voeg de uitgelekte escargots toe en breng op smaak met peper en zout.

  6. Verwarm het mengsel zonder het aan de kook te brengen.

  7. Snij de aardappelen in de lengte in tweeën.

  8. Verdeel over de voorverwarmde borden en leg op elke gehalveerde aardappel een escargot. Giet daarover de camembertsaus en bestrooi met gesnipperde uitjes.

Ingrediënten

  • 2 kilo mosselen koken en uit de schelp

  • Gezifte mosseltjes

  • 24 escargots in bouillon van Escargots Des Flandres

  • 2 dl gevogeltebouillon

  • 4 eetlepels gestoofde en uitgewrongen bladspinazie

  • Maïzena

  • Klontje boter

  • 4 eetlepels versneden rode paprika

  • Zoetzure saus (1dl)

  • Citroen

  • Stokbrood

Bereidingswijze
  1. De mosseltjes en de bouillon samen aan de kook brengen en binden met een beetje maïzena.

  2. Op smaak brengen met peper en zout, de zoetzure saus en citroensap.

  3. De stukjes paprika er even in doorkoken, er de mosselen en de slakken doorverwarmen.

  4. De spinazie opwarmen met een beetje boter, afkruiden met peper en zout en er de bodem van 4 kleine ovenschaaltjes mee bedekken.

  5. Daar de mosselen met de slakjes met de saus opscheppen en nog even doorverwarmen on de grill.

Ingrediënten

  • 1 pot wijngaardslakken in bouillon van Escargots Des Flandres

  • Een bosje peterselie

  • 2 sjalotten

  • 3 teentjes knoflook

  • Paneermeel

  • Zout en peper

  • Olijfolie

Bereidingswijze
 
  1. Meng de helft van de peterselie, sjalotten en knoflook.

  2. Voeg zout en peper toe.

  3. Laat de slakken goed uitlekken.

  4. Meng de andere helft van de peterselie met het paneermeel.

  5. Rol de slakken door de peterselie en paneermeel

  6. Verhit de olijfolie en bak de slakken aan alle kanten bruin. Hapjes vergezellen van een tomatensausje of dipsausje naar eigen smaak.

Ingrediënten

  • 48 escargots in bouillon van Escargots Des Flandres

  • 20 gr look

  • 48 schelpen (optioneel)

  • 500 gr boter

  • Scheutje pastis

  • 5 gr peper

  • Peper en zout

  • Peterselie

  • 20 gr sjalot

Bereidingswijze
 
  1. Snij de look, sjalot en peterselie fijn. Meng dit met de zacht geworden boter. Doe er nog lookkruiden, peper, zout en pastis bij, en meng nog een keer goed door.

  2. Vul de ovenschaaltjes of de schepjes met een escargot en de lookboter.

  3. Zet de ovenschaal 10 minuten in een oven op 180°.

Ingrediënten

  • 8 redelijk grote kerstomaatjes

  • 16 slakjes van Escargots Des Flandres

  • 1 bosje jonge uitjes

  • 50 g nieuwe knoflook

  • 10 cl gevogeltebouillon

  • 15 cl melk

  • 1 cl extra vierge olijfolie

  • 2 cl koolzaadolie

Bereidingswijze
 
  1. Pel de knoflookteentjes en haal de kiem eruit. Blancheer de teentjes drie keer, vertrekkend van koud water. Laat ze uitlekken en kook ze 15 minuten in de bouillon.

  2. Voeg de melk toe, laat nog 5 minuten koken en giet door een zeef (druk de knoflookteentjes uit). Breng op smaak.

  3. Voeg de olijfolie en de koolzaadolie toe en mix tot een emulsie.

  4. Snij de schoongemaakte uitjes fijn.

  5. Dompel de tomaatjes even onder in kokend water en verwijder het vel. Snij er een hoedje af en hol ze uit. Vul ze met de vooraf in hun bouillon opgewarmde slakken.

  6. Schik de tomaatjes op een bedje van ui en nappeer de saus eromheen.

Tip: gebruik de schil van de tomaat om een bloemachtig effect te creëren op het deksel van de tomaat. Gebruik alleen een goed rijpe tomaten.

Ingrediënten

  • 1 pot escargots in bouillon van Escargots Des Flandres

  • 6 grote champignons

  • 150 gr kruidenkaas met knoflook & kruiden

  • 1 teentje knoflook

  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

  • 6 eetlepels paneermeel

  • 6 kleine stukjes boter

Bereidingswijze
 
  1. Laat de slakken goed uitlekken.

  2. Smelt een klontje boter in de pan, voeg de fijngehakte knoflook en peterselie toe en verwarm daarin even de slakken.

  3. Was de champignons, verwijder de stelen en hol iets uit.

  4. Doe onder de holte de kruidenkaas met daarop het mengsel van slakken, knoflook en peterselie. Bestrooi met paneermeel.

  5. Leg een klein stukje boter op de broodkruimels en bak 20 tot 25 minuten afhankelijk van de grootte van de paddenstoelen.

Ingrediënten

  • 10 escargots in bouillon van Escargots Des Flandres

  • 150 gram oude geraspte kaas

  • Houten stokjes (geschikt voor oven en voedsel)

  • 1 eetlepel  Knoflookpoeder

Bereidingswijze
 
  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.

  2. Laat de escargots uitlekken in een zeef. Snij de escargots in stukken.

  3. Meng de oude geraspte kaas met de escargots en de knoflookpoeder.

  4. Leg het stokje op een stukje bakpapier. Strooi het geraspte kaasmengsel, hoeveel naar keuze, in een hoopje op ongeveer 1/3e van het stokje. Zorg voor voldoende plaats tussen de lolly’s i.v.m. het uitlopen van de kaas.

  5. Bak de lolly’s 6 tot 9 minuten op 190 graden in de oven. Na het afkoelen de lolly van het bakpapier afhalen.

De kaaslolly wordt pas na het afkoelen krokant.

Ingrediënten

  • 2 bokalen escargots van Escargots Des Flandres

  • Bakje champignon

  • Zwarte woud ham of iets dergelijk pittig

  • 2 à 3 knoflook teentjes

  • 2 kleine uien

  • Peper en zout

  • 4 plakjes bladerdeeg

  • Kruidenboter

  • 100 gram boter

  • ½ citroen

  • 1 eetlepel fijngehakte platte peterselie

  • 1 teentje knoflook en ½ sjalot

  • Peper en zout

Bereidingswijze
 
  1. De escargots laten uitlekken en vocht ervan opvangen.

  2. Uien kleinsnijden zoals ook de champignons, knoflook pellen en kleinsnijden of persen, ham in kleine reepjes of stukjes snijden.

  3. Smelt wat boter in een pan.

  4. Champignons en uien aanbakken, ongeveer 5 min.

  5. Peper en zout naar smaak toe voegen.

  6. Ham en look erbij doen en nog even goed doorwarmen, af laten koelen.

  7. In de tussen tijd escargots in de potjes doen met daar bij kruiden boter dan het mengsel over de potjes verdelen en wat sap v.d. escargots er over gieten.

  8. Beetje kruiden boter bovenop leggen en de potjes afsluiten met het bladerdeeg, smeer wat losgeklopt eigeel over het bladerdeeg en zet de potjes 20 min. in een voorverwarmde oven op 200 graden, direct serveren.

Ingrediënten

  • 24 escargots in bouillon van Escargots Des Flandres

  • 200 gram oesterzwammen

  • 60 gram boter

  • 2 dl gecondenseerde melk

  • Peper en zout

  • 2 teentjes knoflook

Bereidingswijze
 
  1. De oesterzwammen in reepjes snijden en samen met de fijngesneden look 5 minuten laten stoven in de boter.

  2. Kruiden met peper en zout

  3. Er de gecondenseerde melk door roeren.

  4. Dit mengsel over 4 stenen potjes verdelen samen met de escargots.

 

Gedurende 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180° laten bakken.

Warm opdienen met stokbrood